- دسته: اخبار
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمد لله رب العالمین و صلی الله علی محمد و آله الطاهرین و لعنة الله علی اعدائهم اجمعین الی یوم الدین
مدرسه تخصصی فقه امام کاظم علیه السلام در ظل عنایات حضرات معصومین علیهم سلام الله و تحت اشراف و توجه مقام منیع مرجعیت حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی مد ظله الشریف، با هدف تربیت و پرورش مجتهدان کارآمد و توانمند به عنوان عقبه های علمی و فقهی نظام مقدس جمهوری اسلامی در مجموعه مدرسه علمیه امام کاظم علیه السلام از سال ۱۳۹۴ فعالیت های علمی، اخلاقی و پژوهشی خود را آغاز نموده و به فضل الهی اکنون به مرحله ثمره آفرینی و شکوفایی رسیده است.
ذیلا به عناوین فعالیت ها و برنامه های مدرسه در یک ایضاح مقدماتی و سه محور آموزشی، پژوهشی و اخلاقی، فرهنگی اشاره و توضیحی متناسب، تحت هر عنوان تقدیم خواهد شد.
مقدمه:
روح حاکم بر برنامه ریزی و طراحی فعالیت های مدرسه تخصصی فقه و مبانی و اصول جهت گیری های مدیریت علمی، پژوهشی و اخلاقی ذیلا مورد اشاره قرار می گیرد؛
- اول: توجه به منویات مرجعیت معظم دام ظله الشریف
منویات مرجعیت عالیقدر دام ظله و همچنین رهبری فرزانه انقلاب همواره به عنوان سند بالا دستی مورد توجه بوده، هست و خواهد بود.
- دوم: تأمین اجتهاد مطلق
نظر به تأکیدات مرجع عالیقدر بر لزوم ایصال یکایک طلاب مدرسه تخصصی به مرتبت اجتهاد مطلق، جهت گیری های علمی و آموزشی و پژوهشی به سوی تحقق این مهم طراحی گردیده است.
- سوم: حوزه در حوزه و نخبه پروری
مدرسه تخصص فقه سعی نموده است حوزه ای فاخر را در دل حوزه علمیه قم رقم بزند تا نمونه ای عینی از طرح حوزه در حوزه که مد نظر مرجعیت عالیقدر می باشد، تحقق یابد.
- چهارم:تأمین حق انتخاب استاد
مدرسه تخصصی فقه سعی نموده است در برنامه ریزی های آموزشی خود مزایای دروس سطوح عالی و خارج به صورت آزاد را با حذف معایب و نقاط ضعف آن تحقق بخشد؛ در همین راستا این مرکز، جزو اولین مراکز تخصصی فقهی بود که در کلیه مواد درسی سطوح عالی، تنوع و تعدد اساتید را در دایره امکانات و مقدورات و بر اساس مصالح عالیه آموزشی تحقق بخشید و خود، الگویی ماندگار و اثربخش گردید به گونه ای که در حال حاضر تقریبا کلیه مراکز تخصصی فقهی این شیوه را برگزیده اند.
- پنجم: توسعه کرامت و حریت فضلاء
حفظ و تقویت کرامت و ارجمندی طلاب و فضلاء در ابعاد مختلف برنامه ریزی و طراحی، از مهم ترین قواعد حاکمه و همچنین دستاوردهای مدرسه تخصصی فقه بشمار می رود. اهتمام به دغدغه های فضلا در انتخاب اساتید و استقبال از حریت و آزادی منطقی و مدیریت شده در برنامه های علمی پژوهشی در کنار انضباط جدی و مهندسی دقیق امیال و خواستگاههای طلاب با جلسات متعدد مشاوره و گفتگو و مباحثه، هم حسن اعتماد و همراهی و هم افزایی با برنامه ها را در میان فضلاء توسعه می بخشد و هم به ارتقاء سطح دغدغه مندی ایشان نسبت به کلیه برنامه های مدرسه تخصصی فقه کمک شایانی خواهد کرد.
- ششم: اعتماد و تکیه بر فقاهت جواهری
سعی بلیغ مدرسه تخصصی فقه بر بهره مندی کامل از همه ظرفیت های ارزشمند فقه سنتی و جواهری است. معتقد هستیم نیل به اجتهاد علی الاطلاق، جز با تضلع در برابر تراث گرانسنگ فقیهان و عالمان گذشته ممکن نیست و رشد و پویایی جز با تکیه بر این عقبه علمی افتخارآمیز میسر نمی گردد.
- هفتم: جذب فضلای نخبه و کارآمد و انقلابی
از مهمترین سیاستهای مدرسه تخصصی فقه امام کاظم علیه السلام جذب فضلای نخبه، توانمند و متعهد نسبت به انقلاب شکوهمند اسلامی است.
- هشتم: افقهای نو و علوم انسانی اسلامی
مدرسه تخصصی فقه با عزمی راسخ می کوشد افق های نو و پویایی را در عرصه فقاهت، مد نظر داشته باشد. یکی از دغدغه های رهبری معظم انقلاب، بحث علوم انسانی برآمده از شریعت اسلامی است که بی تردید در گستره وسیعی از آن، نگاه اجتهادی فقهی می تواند به تولید دانش و جنبش نرم افزاری در این عرصه خطیر بیانجامد. مدرسه تخصصی فقه، با توجه به این مهم و نقش مؤثر آن در آینده انقلاب اسلامی و مدیریت فقهی جامعه و جهان با برنامه ریزی دقیق تلاش می کند از زمان های خالی و فراغت فضلاء کاسته و به این مهم اختصاص داده شود تا هم در فرآیند تحصیل اجتهاد، خللی وارد نگردد و هم این غرض و هدف متعالی تأمین گردد.
- نهم: تعمیق دواعی در مسیر خطیر طلبگی
مدرسه تخصصی فقه می کوشد جهات انگیزشی طلاب و فضلا را به دقت مورد لحاظ قرار دهد. یکی از چالش هایی که نخبگان حوزه را به شدت تهدید می کند، تنزّل و افت انگیزه و عدم احساس بهره مندی و رشد و توهم افقی تاریک است که به هدر رفت انرژی و نشاط و پویایی فضلای نخبه می انجامد. مدرسه تخصصی فقه، اهتمام ویژه ای دارد تا با مدیریت علمی و فرهنگی، در حد توان از بروز این دست مشاکل پیشگیری نماید. ارائه مواد آموزشی جذاب که انگیزه را تقویت می نماید و همچنین مدیریت فضلاء جهت تدریس و پژوهش های مؤثر که به حس مفید بودن طلبه می افزاید و نیز ارتباط مستمر مشاوران آگاه اخلاقی و روان شناس با فضلاء از جمله سرفصلهایی است که در برنامه های مدرسه تخصصی فقه جهت پیشگیری و یا درمان این بیماری مهلک، مورد نظر قرار گرفته است.
- دهم: ارتباط مستمر و اشراف بر امور طلاب
ارتباط مستمر و فراگیر مدیر و اساتید و معاونین مدرسه تخصصی فقه با طلاب و فضلاء گرامی یکی از محکمات و اصول حاکمه بر کلیه برنامه می باشد. حضور مدیر مدرسه تخصصی فقه و بخش عمده نیروهای ذیل آن به طور متوسط بیش از ده ساعت در روز در مدرسه که به انس و الفت و همراهی و اشراف بر امور مختلف طلبه می انجامد یکی از نقطه های برجسته و مفیدی به نظر می رسد که به فضل خدا با قوت ادامه خواهد داشت.
مظاهر این تعمیق ارتباط و اشراف ذیلا به طور خلاصه مورد اشاره قرار می گیرد؛
الف: طبق جدول زمانی تنظیم شده، مدیر به صورت روزانه با گروه های مباحثه سطوح عالی و خارج جلسات مشاوره برگزار نموده و از نزدیک با چالش های علمی و مشاکل آموزشی ایشان آشنا می شود
ب: سلسله جلسات مستمری جهت شناخت و هم افزایی و تعامل سازنده با اساتید ارجمند سطوح عالی و خارج منعقد نموده تا از این طریق نیز اشراف بر فعالیت های علمی مدرسه در حد توان حاصل گردد.
ج: سرکشی به منازل فضلاء مدرسه به صورت مستمر توسط مدیریت و برخی از اساتید و مسئولین مدرسه و تقدیم هدایای مختصر از سوی مرجعیت معظم، مصداق بارز تکریم و تعظیم سربازان امام عصر اروحنا له الفداء است که هم مایه اعتماد و ارتباط وثیق تر بین اساتید و طلاب می شود و هم حس ارزشمندی را در میان خانواده طلاب عمیق تر می سازد.
- یازدهم: مدیریت اساتید
تعظیم و تکریم و اجلال اساتید و مدرسین ارجمند در کنار مدیریت و اشراف و نظارت بر حسن کلاسداری و تعلیم و پایش و ارزیابی اساتید نیز از مبانی برنامه ریزی مدرسه تخصصی فقه بشمار می رود. جذب اساتید توانمند و فاضل یکی از مهمترین اهداف مدرسه بوده که با دقت و حساسیت، نسبت به جذب اساتید و دعوت به همکاری اقدامات لازم صورت می پذیرد. فضل علمی استاندارد، قدرت بیان و کلاسداری، خیرخواهی و همراهی و تعامل سازنده با طلاب، اعتقاد راسخ به تفکر انقلاب اسلامی و اسلام سیاسی، حفظ و رعایت شئون طلبگی و زیّ استادی و احتراز از افراط و تفریط در امور اجتماعی از شاخصه های اساسی جذب و همکاری با اساتید در مدرسه تخصصی فقه امام کاظم علیه السلام است.
- دوازدهم: رصد و مطالعه و بررسی و طراحی کلیه برنامه ها
جهت رصد مستمر برنامه ها و طرح های اجرایی اعم از برنامه و طرحهای آموزشی و پژوهشی و اخلاقی و ترسیم سیاست های کلی و همچنین مطالعه دقیق و تدوین اسناد بالادستی و چشم انداز مدرسه تخصصی فقه امام کاظم علیه السلام، شورای مشورتی سیاستگذاری با حضور مدیریت به صورت هفتگی، تشکیل شده و با دقت ابعاد مختلف فعالیت های مدرسه را بررسی و اصلاح و سیاست های کلان در جهت گیری برنامه ها را مطابق منویات مرجعیت معظم تدوین و جهت اجرا، ابلاغ می نماید. در طول این شورا، کلیه معاونت ها و مدیر بخش سطح عالی و مدیر بخش خارج جلسه دیگری را به صورت هفتگی با هدف تسهیل امور اجرایی و آموزشی و پژوهشی و کشف خلاء ها و حل مشاکل اجرایی برگزار نموده و گزارش جلسات را به مدیر ارائه می نمایند.
خلاصه ای از فعالیت های معاونت آموزش
اهم فعالیتهای آموزشی
۱. برنامه جامع جذب و پذیرش طلاب
برنامه جامع و به روز پذیرش مدرسه با هدف سنجش مهارت های ضروری طلبگی در دوره سطح عالی و خارج فقه و اصول به شرح ذیل است که طلاب متقاضی با انتخاب هریک از روش ها می توانند به مرحله آزمون شفاهی ورودی مدرسه راه یابند.
الف) ارائه پژوهش و مقاله
ب) ارائه تدریس
ج) ارائه مدارک کسب رتبههای برتر در جشنوارهها و همایشهای معتبر علمی
د) ارائه مدارک کسب رتبههای برتر در المپیادها یا آزمونهای معتبر حوزوی
هـ)ارائه معرفی نامه از مرکز امور نخبگان و استعدادهای برتر حوزههای علمیه
و) شرکت در آزمون بر خط (آنلاین)
ز) شرکت در آزمون متمرکز مرکز مدیریت حوزه های علمیه
۲. تنظیم تقویم آموزشی بر اساس سیاست های کلی مدرسه
برقراری حدود 180روز درسی (از شنبه تا چهارشنبه)، ۳۰ روز فوق برنامه (پنجشنبهها) و دوره ۳۰ روزه تابستانی
۳. جذب اساتید برجسته
حضور ، تدریس و مشاوره علمی اساتید طراز در مقطع خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم همچون:
حضرت آیت الله شب زنده دار
حضرت آیت الله قائینی نجفی
حضرت آیت الله شوپایی
حضرت آیت الله گنجی
حضرت آیت الله شهیدی پور
حضرت آیت الله لاریجانی و جمع کثیری از اساتید برجسته و مطرح سطوح عالی حوزه علمیه قم
۴. برگزاری کلاس های متعدد و متنوع
تنوع کلاس ها و اساتید در موارد مختلف درسی و امکان انتخاب توسط طلبه و برگزاری درس و مشاوره علمی فقه، اصول ، فلسفه ، حدیث ، کلام روایی و حلقات در طول هفته
۵. کلاس های مشاوره علمی
کلاس مشاوره علمی، هم عنوان با یکی از درس های فقه و اصول برای تقویت آموخته های آن درس است و اهم اهداف برگزاری آن به شرح ذیل می باشد:
- نظارت بر روند علم آموزی طلاب؛
- کمک به فهم صحیح و دقیق متن آموزشی؛
- تکمیل مطالب درس؛
- طرح مسأله پژوهشی برای تشویق طلاب به تحقیق درباره آن؛
- تقویت مهارت طلاب برای استفاده سریع، دقیق و آسان از کتابهای مربوط به متون درسی؛
- بالا بردن توانایی فکری و ذهنی طلاب در فرایند یادگیری
- تقویت مهارتهای بایسته طلاب در مسیر آموزش همچون مباحثه، تقریر نویسی و...
استاد محترم در پایان هر جلسه، ارزیابی خود از توانمندی علمی طلبه را به طور مکتوب تبیین می نماید و مدرسه آن را بررسی و پیگیری می کند.
۶. برگزاری کلاس تمهید و راهنما در مقطع خارج
در بخش خارج طلاب مدرسه در سه نوع کلاس حضور پیدا میکنند:
1. دروس اصلی خارج فقه و اصول اساتید معظم
2. دروس تمهیدی درس های فقه و اصول
3. کلاس راهنما درس خارج فقه و اصول
1. دروس اصلی خارج فقه و اصول
حضور در درس اساتید معظم
2. کلاس تمهید
1.2. تمهید مقدماتی در تمهید مقدماتی مبنا و محور متن کتب بزرگان و آشنایی با اقوال و نظریات ایشان، انس و فهم عمیق متن کتب می باشد.
2٫2. تمهید تکمیلی، موضوع محور می باشد و طلاب از محوریت متن کتب، که در تمهید مقدماتی بود، خارج شده و جمیع اقوال حول موضوع را بررسی، تحلیل و نقد میکنند تا با آمادگی کامل تری در درس خارج حاضر شوند.
3.کلاس راهنما
این کلاس بعد از درس خارج اصلی و توسط استاد اصلی درس خارج، جهت راهنمایی طلاب، رفع اشکالات و جمع بندی کامل بحث، برگزار میگردد.
۷. برگزاری کلاس ها و کارگاه های مهارتیبا هدف تربیت همهجانبه و ارتقاء کارآمدی طلاب، برنامه درسی و کارگاه های مهارتی در روزهای پنجشنبه با عناوین:
*تاریخ معاصر
*جریان شناسی
*آموزش احکام
*زندگی شیرین
*استنباط اخلاق از منابع دینی
*نهج البلاغه
*روش شناسی اجتهاد
*فقه شناسی و چالشهای نوین
*قواعد فقهیه
*رجال
*فقه اقتصاد
* و...
۸. طرح هدايت علمی تربيتی
عضویت در طرح هدایت علمی تربیتی مرکز محترم مدیریت
۹. جلسات پايش علمی و انگیزشی طلاب
جلسات منظم و مستمر مدیریت مدرسه و معاونت آموزش با مشاوران علمی جهت رصد و پایش نشاط علمی طلاب به صورت ماهانه، ترمی و سالانه
۱۰. ثبت و نظارت فعاليت علمی طلاب به صورت هفتگی
گزارشگیری و بررسی مقدار مطالعات و مباحثات طلاب به صورت هفتگی و ثبت آن در سامانه جهت ارزیابی و کمک به بهبود و ارتقاء سطح علمی ایشان
۱۱. حضور و غياب طلاباهتمام بر حضور مستمر و موثر کلیه فضلاء در همه جلسات درسی و نظارت جدی بر آن.
۱۲. ارزیابی علمی طلابمدرسه تخصصی فقه به صورت پیوسته و به شیوه های مختلف، سطح علمی طلاب و فضلاء را مورد بررسی قرار می دهد که به سه مورد از آن اشاره می گردد.
1) سه دوره آزمون شفاهی در هر سال تحصیلی
2) ارزیابی اساتید مشاوره
3) بررسی مقالات علمی سالانه
۱۳. نشست دوره ای مدیریت با طلاببرگزاری نشستهای دورهای با طلاب پایههای مختلف و بهرهگیری از نظرات ایشان برای ارتقاء کیفیت برنامههای مدرسه و ایجاد انس بین طلاب و مدیریت
۱۴. برنامه ويژه تابستان
برنامه جامع مهارتی علمی تربیتی ویژه تابستان
ويژگي هاي اين برنامه:
- حضور اختياري در برنامه تابستان
- برگزاری کارگاه های علمی و مهارتی که در طول سال میسر نیست.
- اردوی زیارتی مشهد در پایان دوره
دوره هایی همچون :
* طرح منظومه معارف با حضور اساتیدی همچون آقایان عبدالرسول عبودیت ، عبدالله فتحی و مهدی خان بیگی
* قواعد فقهیه در محضر آیت الله قائنی نجفی
* تکمیل مباحث فقهی و اصولی
* طرح مباحث علمی ارزشمندی همچون انسداد که مغفول است
* دوره های تربیت مبلغ با همکاری دفتر تبلیغات و موسسه امیر بیان
* طرح آشنایی با مبانی علوم انسانی اسلامی با همکاری موسسه مفتاح
* دوره رجال
* منطق
* فهم حدیث و ...
۱۵. معرفي مدرسه به طلاب مدارس سطح یک
نشست های معرفی مدرسه به طلاب مدارس تهران، شهرستان ها و طلاب متقاضی از قم
۱۶. دوره آشنایی با سطح و مدرسه
طلاب جدید الورود، قبل از آغاز سال تحصیلی و ورود به مدرسه جهت آشنایی با اهم فعالیت های مدرسه، دروس سطح و پیش نیازهای مهارتی آن، به مدت یک هفته دوره ای با حضور اساتید برتر برگزار می گردد.
۱۷. ارتباط با مدارس فقه
يارتباط مستمر و هدف مند با سایر مدارس و مراکز فقهی در راستای همافزایی پویای آموزشی، پژوهشی و تربیتی
۱۸. بانک غني صوت درس اساتيد
کلیه دروس اساتید معظم در مدرسه تخصصی فقه امام کاظم علیه السلام در کلیه مواد درسی ضبط و آرشیو شده و هم امکان پایش و بررسی سطح علمی آموزشی کلاسها را فرآهم می کند و هم بانک غنی و ارزشمندی از صوت دروس اساتید برجسته حوزه را جهت استفاده عموم فراهم می نماید.
۱۹. سامانه جامع آماري طلاب
جهت فراهم شدن امکان پایش، مطالعه و بررسی دقیق وضعیت کلیه فضلاء مدرسه در امور آموزشی و پژوهشی و ارتقاء سطح نظارت بر آن، سامانه جامع آماری و اطلاعات طلاب طراحی گردیده و مورد استفاده قرار می گیرد.
--------------------------------------------------------------------------------
خلاصه ای از فعالیت های معاونت پژوهش
۱. تشکیل شورای پژوهشی مدرسه
با هدف:
الف) تدوین برنامه جامع پژوهشی مدرسه به همراه آییننامههای لازم
ب) پیگیری تحقق برنامه جامع پژوهشی به همراه نظارت مستمر بر آن
ج) ارزیابی و آسیبشناسی برنامههای پژوهشی مدرسه
۲. سطحسنجی پژوهشی
جمعآوری اطلاعات پژوهشی طلاب از طریق «پرسشنامه پژوهشیار» و ثبت در برنامه اکسل
تحلیل اطلاعات و دخالت آنها در برنامهریزیهای پژوهشی با هدف:
أ) پرهیز از انجام برنامههای غیرضروری
ب) استفاده از ظرفیتهای بالفعل و بالقوه طلاب
ج) توجه به استعدادهای خاص و برنامهریزی ويژه برای آنها
۳. برگزاری کارگاههای پیشنیاز پژوهش
مانند کارگاههای تایپ دهانگشتی، Word، نگارش علمی، ویراستاری، نرمافزارهای کاربردی نور
۴. برگزاری کارگاههای پژوهشی
کارگاههای روش تحقیق، روش مقالهنویسی، روش استنباط فقهی
۵. برگزاری مشاورههای پژوهشی
تنظیم وقت میان اساتید و طلاب برای مشاوره و پیشبرد مراحل مقالهنویسی
ثبت نتیجه مشاوره طلاب در پرونده پژوهشی طلاب
پیگیری مشاورههای طلاب از نظر انجام تکالیف محوله از سوی استاد مشاور
۶. تشکیل کارگروه فضای مجازی
برای بررسی موضوعات فقهی فضای مجازی و مسائل مستحدثه از مجموعه ای از طلاب علاقمند بخش خارج تشکیل شده است.
۷. راهبری نگارش هر سال یک مقاله (مقاله سالیانه)
ـ راهبری طلاب برای نگارش هر سال یک مقاله با لحاظ ایستگاههای مختلف (انتخاب موضوع، ارائه طرح، تکمیل پرونده علمی، تجزیه و تحلیل اطلاعات، نگارش مقاله، دفاع)
ـ ارزیابی مقالات سالیانه توسط اساتید محترم و ارائه پیشنهادات برای رفع نواقص و ارتقای مقاله
۸. چاپ فصلنامه علمی فقیهانه
-آمادهسازی مقالات طلاب مدرسه برای چاپ در نشریه علمی مدرسه با نام “ فقیهانه” که در چهارمین جشنواره سراسری مجلات علمی واحدهای آموزشی حوزه، حائز رتبه دوم گردید.
ـ نمایه کردن مقالات نشریه در پایگاه اینترنتی مجلات تخصصی نور برای دسترسی آسان پژوهشگران
۹. نشریه «غنائم»
نشریه غنائم، تلاشی خودجوش از طلاب مدرسه برای بازتاب تحقیقات، یادداشتها و خلاقیتهای علمی طلاب مدرسه است.
ضرورت تمرین کار جمعی، شتاب برای رسیدن به مرحله تولید علمی، لزوم دست به قلم شدن طلاب عزیز و همچنین ضرورت ارتقای نشاط علمی از انگیزههای تأسیس این نشریه است.
۱۰. راهبری پژوهشیِ کلاسهای مشاوره فقه واصول
ـ طرح مسائل پژوهشی در کلاسهای مشاوره فقه و اصول
ـ ارزیابی مستمر فعالیت و تحقیقات طلاب در کلاسهای مشاوره
ـ ایجاد ارتباط علمی میان استاد اصلی و مشاوره
ـ تهیه بانک سوالات ارایه شده در کلاسهای مشاوره
ـ برگزاری جلسات هماندیشی با موضوع ارتقای کیفی کلاسهای اصلی و مشاوره با حضور اساتید و مدیریت محترم
ـ برگزاری کارگاههای مهارتافزایی برای اساتید مشاوره فقه و اصول
۱۱. سلسله نشستهای عصرانه علمی
برگزاری بیش از چهل نشست علمی در قالب نقد مقالات علمی، ارائه مطلب توسط اساتید صاحب نظر، مناظره و جلسه پرسش و پاسخ.
در این نشستها، موضوعاتی مانند: فقه مقاصدی، نقد آراء صادره در برخی پرونده های قضایی، ظرفیت شناسی دانش فقه در علوم انسانیِ اسلامی، پیگیری شده است.
این برنامه به صورت خود جوش توسط طلاب و فضلای مدرسه تخصصی فقه و با نظارت اساتید و معاونت محترم پژوهش، برنامه ریزی و اجرا می گردد.
۱۲. فعال کردن سایت تقریرات مدرسه
ـ طراحی بر پایه سایتهای پویای دوطرفه (گفتوگو محور)
ـ تشکیل گروه ناظران علمی برای هدایت و نظارت علمی تقریرات
۱۳. فعال کردن گروههای پژوهشی در پیامرسانهای مجازی
ـ تشکیل گروههای پژوهشی به تفکیک پایهها برای اطلاعرسانی و ایجاد ارتباط سریع و آسان میان طلاب و اساتید پژوهشی
ـ نظارت و هدایت گروهها به سمت کاربریِ مفید برای فعالیتهای پژوهشی مدرسه
۱۴. برگزاری مسابقه نقد مقاله
ـ مطالعه مقالات معتبر برای انتخاب مقالات قابل نقد به عنوان موضوع مسابقه
ـ فرهنگسازی برای شرکت گسترده و فعال طلاب در مسابقه
ـ ارزیابی برای رتبهبندی مقالات دریافتی
ـ تشکیل نشست علمی برای بررسی مقالات دریافتی با حضور ناقدین
ـ بررسی مجدد مقالات و تقدیر از نفرات برتر مسابقه
۱۵. ارایه خدمات پژوهشی
ـ ایجاد دسترسی به کتب تخصصی پژوهش و مجلات تخصصی فقه و اصول
ـ تهیه نرمافزارها و کتب پژوهشی با تخفیف ویژه برای طلاب
ـ ایجاد دسترسی به سامانههای پژوهشی برای استفاده عمومی طلاب
۱۶. برگزاری درس ثابت پژوهش برای طلاب پایه هفتم
این درس به صورت کارگاهی با هدف آموزش مهارتهای پژوهش، هفتهای یک جلسه برای طلاب ورودی (پایه هفتم) برگزار میشود.
۱۷. برگـــــزاری جشنـــواره پژوهشـــی سالیانه
ـ برگزاری آیین تقدیر از فعالان و برترینهای پژوهشی هر سال به همراه تقدیر از اساتید پژوهشی مدرسه
۱۸. تهیه جزوات کمکپژوهشی «پژوهش یار»
ـ گردآوری متون کمکآموزشی با هدف آموزش غیرحضوری پژوهش به صورت مختصر و مفید
۱۹. برگزاری بازدیدهای علمی
برگزاری بازدیدهای علمی پژوهشی با اهداف:
1) تبیین ضرورت و اهمیت فقهخوانی و پژوهیدن در این حوزه
2) موضوعشناسی فقهی
3) انگیزهُسازی برای پیشبرد پژوهشهای مرتبط با حوزه فقه
4) ارتباط علمی با مراکز پژوهشی
۲۰. همکاری با دفتر فقه معاصر
همکاری با این دفتر با هدف ایجاد بستر مناسب برای نشاط علمی و شکوفایی استعدادها و ایدهپردازی بیشتر طلاب و تربیت فقیهان فعال و کارآمد
۲۱. برگزاری نشستهای علمی
برگزاری نشستهای علمی فرامدرسهای با موضوعات کاربردی فقهی به همراه تقدیر از فعالان و ناقدین برتر
۲۲. تهیه پرونده پژوهشی هر طلبه
تهیه پرونده پژوهشی هر طلبه و بروزرسانی مستمر آن برای رصد وضعیت پژوهشی طلاب
۲۳. تشکیل کارگروه فضای مجازی
برای بررسی موضوعات فقهی فضای مجازی و مسائل مستحدثه از مجموعه ای از طلاب علاقمند بخش خارج تشکیل شده است.
۲۴. تربیت مربیـان پژوهشــی با گرایش فقه
برگزاری دوره تربیت مربی و استادیار پژوهشی برای به کارگیری در فعالیتهای پژوهشی مدرسه
۲۵. دوره رابطه دین و علوم انسانی
این کارگاه با هدف تبیین رابطه دین و علوم انسانی با عناوین زیر برگزار میشود:
- زمينه های دين شناختی شكل گيری علوم انسانی
- نقد عقل محض از جانب كانت و تاثيـرگذاری آن بر علوم انســانی
- بسترهای سياسی اجتماعی و تاثير آن در شكل گيری علوم انسانی
- تفاوت های بنيادين مسيحيت و اسلام بلحاظ متون نقلی و اعتبار معرفت شناختی
- نقش علم اصول فقه در اسلامی سازي علوم انسانی
۲۶. ارتباط پژوهشیِ فقه محور با مراکز، موسسات و ارگانها
ـ پیگیری تشکیل دفتر همکاری پژوهشی با مراکز مرتبط مانند مرکز پژوهشهای صدا و سیما، قوه قضائیه، مجلس، مرکز ملی فضای مجازی.تشکیل این دفتر در مدرسه، برای پویایی و نشاط هر مجموعة آموزشی لازم است؛ زیرا چنین ارتباطی علاوه بر آورده مالی برای طلاب (در اکثر مواقع)، نقش بسیار مهمی در انگیزهزایی برای تفقه و انجام پژوهشهای فقهی دارد بدلیل نمایان شدن آثار و ثمرات تعلم در عرصه فقه برای حل مشکلات جامعه.
--------------------------------------------------------------------------------
خلاصه ای از فعالیت های معاونت تهذیب و فرهنگی
۱. محفل انس با قرآن کریم
انس با قرآن در مناسبت های مختلف و قرار دادن برگه های قرآن جهت تلاوتُ زمینه ساز ترویج فرهنگ تلاوت و تأمل در قرآن خواهد بود.
۲. توسل به حضرت ولی عصر
صبح روزهای شنبه هر هفته به مدت 20 دقیقه با توسل به حضرت ولی عصر ارواحنافداه هفته را آغاز می کنیم.
۳. درس اخلاق
برگزاری سه درس اخلاق در هفته بعد از نماز ظهر و عصر با حضور اساتید معظم
۴. برگزاری جشن میلاد و مجلس عزای اهلبیت در مناسبت ها
در تمام مناسبت های مذهبی با حضور طلاب مدرسه مراسمی برگزار می گردد.
۵. دیدار با مراجع و علماء
یکی از برنامه هایی که مورد استقبال طلاب، دیدار با مراجع عظام تقلید است که سعی می شود در سال چند مرتبه صورت گیرد.
۶. جلسه هم اندیشی ارتقای نشاط معنوی و علمی طلاب
با ترکیبی از معاونین ، مشاوران و طلاب سابق مدرسه، جلسات هم اندیشی برای ارتقای نشاط معنوی و علمی طلاب برگزار می گردد.
۷. تشکیل کارگروه ها
تشکیل کارگروه اخلاق و تهذیب، طرح و برنامه، فرهنگی و آموزش با حضور طلاب مدرسه جهت بهرمندی از خلاقیت و هم فکری طلاب جوان در تصمیم سازی های مدرسه.
۸. فضا سازی مدرسه
عنوانگذاری مدرس ها به نام مقدس شهدای روحانیت و فضا سازی در مناسبت های مختلف و افتتاح یادمان شهدا منتسب به طلاب مدرسه با حضور خانواده معظم شهید مالامیری یکی از برنامههای مدرسه جهت ترویج فرهنگ جهاد و شهادت است.
۹. دیدار با خانواده معظم شهداء
حضور مدیریت، معاونین و طلاب در خانه شهداء و آشنایی با سبک زندگی شهدا و همچنین بزرگداشت نام و یاد شهدا از اهداف این برنامه می باشد.
۱۰. برگزاری نشست های بصیرتی
برگزاری نشستهای بصیرتی با موضوعات:
۱. تبیین بیانیه گام دوم انقلاب
۲. تبیین جریان نفوذ در داخل کشور و اثرات آن
3. تبیین فرازی از منشور روحانیت
4. بیان تاریخ انقلاب
۱۱. برگزاری مسابقات فرهنگی
مسابقاتی همچون کتابخوانی، سفرنامه اربعین، نقاشی برای کودکان و ... در مناسبت های مختلف همراه با جایزه و استقبال طلاب و خانواده های ایشان.
۱۲. اردوی جهادی
در سال 98 با حمایت های مرجعیت معظم ، جهت خدمت جهادی به شهر الهایی استان خوزستان برای کمک به سیل زدگان، در دو مرحله اعزام شده اند.
۱۳. پخش کلیپ و نواهای مذهبی در مناسبت ها
استفاده از ظرفیت تلویزیون و صوت در سالن اصلی مدرسه و همچنین پخش زنده فرمایشات رهبر معظم انقلاب در مناسبت های خاص.
۱۴. برنامه های ویژه در ایام الله
در ایام هفته دفاع مقدس، دهه بصیرت، دهه فجر و ... برنامه های متنوعی از جمله جلسات سخنرانی بصیرتی، حضور در گلزار شهدا و ... انجــام می شود.
۱۵. برگزاری اردوهای خانوادگی
اردوی خانوادگی در طول سال تحصیلی جهت ارتقای نشاط در روحیه طلاب و خانواده.
۱۶. اردوی زیارتی کربلای معلی و پیاده روی اربعین
بهره مندی از برکات زیارت معنوی ایام اربعین با همراهی ارزشمند اساتید معظم
۱۷. اردوی زیارتی مشهد مقدس
پس از دوره تابستانی مدرسه، طلاب حاضر در دوره به همراه خانواده محترم توفیق تشرف به پابوسی حضرت علی بن موسی الرضا علیهما السلام را دارند.
۱۸. اردوی های یک روزه
در طی ایام فشرده تحصیلی، برنامه یک روزه اردویی برای تجدید انرژی و ارتقای نشاط طلاب و خانواده های ایشان برگزار می شود.
۱۹. جلسات مشاوره
با حضور مشاورین محترم مدرسه حجج الاسلام:
1. استاد محمد فرهوش
2. استاد عزیزی
3. استاد حدادی
4. استاد قاسم زاده
5. استاد مجتبی فرهوش
طلاب محترم از این ظرفیت جهت مشاوره فردی، تحصیلی و ... استفاده می کنند.
۲۰. امور فرهنگی خوابگاه
حضور مدیریت محترم مدرسه و معاونین جهت ارتباط بیشتر با طلاب خوابگاهی و همچنین رفع مشکلات و پیگیری امور فرهنگی خوابگاه همچون : برگزاری نماز جماعت صبح
برگزاری هیئت
و ...
۲۱. جلسات ویژه طلاب متاهل
ضرورت توجه به خانواده های طلاب در کنار هم و انس گرفتن بایکدیگر و همچنین بیان نکات سبک زندگی با حضور اساتید معظم و مشاوران محترم.
۲۲. برگزاری هیئت خانوادگی
این برنامه در شبهای پنجشنبه و مناسبت های مختلف با حضور اساتید و طلاب به همراه خانواده ها در فضای مدرسه برگزار می گردد.
۲۳. واحد تبلیغ
در فضای جامعه امروز در کنار تحصیل علوم، تبلیغ به عنوان یکی از مهمترین ابزار و وسایل ارتباط حوزه با بدنه جامعه مطرح است و از این رو مدرسه تخصصی فقه امام کاظم علیه السلام با عنایت به وظیفه دینی خود در امر تبلیغ، اقدام به تشکیل گروهی با عنوان “ضیافت” به منظور حمایت و ساماندهی امر تبلیغ طلاب مدرسه کرده است.
اعضای این گروه که متشکل از طلاب مدرسه می باشند، با برنامه ریزی های صورت گرفته در مناسبتهای تبلیغی و با هماهنگی سازمان های مربوطه جهت ترویج سبک زندگی اسلامی، حل شبهات دینی ، ایجاد رابطه صمیمی با قشر جوان، تعمیق باورهای دینی و... در دو شهر مشهد مقدس و شاهین شهر اصفهان فعالیتهای خود را به صورت ایجاد نمایشگاه، حضور در فضاهای آموزشی، سخنرانی های مذهبی و ... انجام میدهند.
۲۴. تبلیغ در مدارس علمیه
از طرح های بی بدیل، حضور طلاب نخبه مدرسه در مدارس علمیه سراسر کشور در ماه مبارک رمضان و بهرمندی از ظرفیت های معنوی و علمی، به عنوان استادیار بود که مورد استقبال مدیران و طلاب مدارس هدف قرار گرفت.
۲۵. واحد ورزشی طلاب
با پرداخت کمک هزینه ورزشی به طلاب و برگزاری دوره های آموزشی همچون تیراندازی، شنا و... سلامتی جسم و ایجاد نشاط بیشتر طلاب را به همراه خواهد داشت.
۲۶. برگزاری مسابقات ورزشی
در مناسبت های مختلف مثل دهه فجر و ... مسابقاتی ورزشی با حضور تیم های متشکل از طلاب برگزار می شود.
۲۷. حضور در منزل طلاب متاهل
حضور مدیریت مدرسه همراه با یکی از معاونین در منزل طلاب متاهل و تجلیل و تعظیم از ایشان و همچنین تقدیر از همراهی خانواده ها جهت تحمل سختی ها و مشکلات علم آموزی طلاب.
۲۸. کلاس های ویژه همسران طلاب
جهت استفاده از ظرفیت های موجود، برای همسران طلاب کلاسهای متنوعی برنامه ریزی شده که با استقبال ایشان برگزارمــی گـردد.
عناوین کلاس ها به این شرح است:
۱. قرآن و سبک زندگی
۲. روش سخنرانی
۳. روش ذکر مصیبت و مولودی خوانی
۴. تربیت فرزند
۵. همسرداری
این کلاس ها به صورت آنلاین و در ایام هفته برگزار گردید.
۲۹. برنامه های متنوع برای همسران طلاب
1. هماهنگی با مجتمع های ورزشی ویژه خواهران و پرداخت کمک هزینه
2. تشکیل برنامه های دورهمی همسران طلاب مدرسه
3. حضور در منزل همسران شهدا و دیداربا ایشان
4. برگزاری جشن های مناسبتی ویژه همسران طلاب.
۳۰. مشاور تربیتی طلاب
با عنایت به اینکه مدرسه، تحت برنامه های پایگاه هدایت علمی تربیتی حوزه علمیه بوده، یکی از برنامه ها که به صورت مداوم صورت می پذیرد، حضور اساتید به عنوان استاد مشاور تربیتی و گفتگوی صمیمانه با طلاب جهت رفع موانع تحصیلی و همچنین ایجاد نشاط علمی و تربیتی می باشد.
در این برنامه از اساتید مبرز همچون:
1. استاد معظم حاج آقای گلی شیردار
2. استاد معظم حاج اقای ذوالفقاری
3. استاد معظم حاج اقای آلوستانی
4. استاد معظم حاج آقای خواجه ارزانی
5. استاد معظم حاج آقای نحوی
طلاب بهره می برند.
این جلسات به صورت روزانه و با حضور دوره ای طلاب در محضر اساتید برگزار می گردد.
۳۱. دورهمی طلبگی
ارتقای نشاط اخلاقی، معنوی و علمی طلاب یکی از دغدغه های اصلی مدیریت مدرسه تخصصی فقه امام کاظم علیه السلام است و یکی از طرح های ابتکاری ، برنامه توزیع ناهار مشترک با حضور یکی از شخصیت های موفق و برجسته حوزه علمیه بوده است که در فرصت گعده ی صمیمانه طلبگی از بیان خاطرات و نکات ارزشمند ایشان، طلاب معظم بهرمند می شوند که قطعا این امر نقش بسزایی در شکل گیری شخصیت طلاب خواهد داشت.
برخی اساتیدی که در این جلسه حضور به هم رساندند:
1. آیت الله شب زنده دار
2. آیت الله علیدوست
3. آیت الله محمدی قائنی
4. آیت الله فاضل
5. آیت الله عابدی
6. آیت الله طبسی
7. حجت الاسلام و المسلمین محمدی عراقی
8. حجت الاسلام و المسلمین حاج علی اکبری
9. حجت الاسلام و المسلمین خسروپناه
و ...
- دسته: اخبار
بسم الله الرحمن الرحیم
انا لله و انا الیه راجعون
ارتحال عالم ربانی و فقیه نورانی مرحوم آیت الله ناصری قدس الله نفسه الزکیه بی تردید ثلمه ای است که جز امید به فضل و رحمت الهی، تدارک و جبرانی ندارد. این قلب تپنده به عشق امام عصر عجل الله تعالی فرجه پس از عمری اظهار ارادت و سربازی خالصانه به ساحت آل الله علیهم السلام و تربیت نفوس و تدریس و تعلیم و خطابه و تبلیغ معارف بلند اسلام، اکنون در جوار رحمت الهی به فضل خدا، همنشین اولیاء، صلحا، شهدا و صدیقین گردیده است و حسن اولئک رفیقا
مدرسه تخصصی فقه امام کاظم علیه السلام ارتحال این معلم بزرگ اخلاق را به ساحت مقدس امام زمان عجل الله تعالی فرجه و به محضر شریف مقام معظم رهبری دام ظله و مراجع معظم تقلید خاصه حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی دامت برکاته و به حوزه های علمیه به خصوص حوزه علمیه اصفهان و به بیت شریف ایشان به ویژه به حضور گرامی حضرت استاد حاج آقای ناصری دام عزه، تسلیت گفته و غفران واسع و ارتقاء رتبه برای آن مرد خدا و صبر و سلوان برای همه بازماندگان از ذات احدیت مسئلت می داریم.
مدرسه تخصصی فقه امام کاظم علیه السلام
- دسته: اخبار
🔶 گعده و دیدار صمیمانه مدیریت محترم مدرسه حاج آقای گلی و استاد معظم حاج آقای رهنما در خوابگاه و حضور بین طلاب.ژ

- دسته: اخبار
برنامه کوه پیمایی
ویژه طلاب مدرسه تخصصی فقه امام کاظم علیه السلام
پنجشنبه 2 دی ماه 1400
حرکت ساعت 10:30
از مدرسه به سمت کوه دوبرادران
نام خود را جهت هماهنگی ایاب و ذهاب و ناهار برای حاج آقای حیاتی ارسال نمایید.
- دسته: اخبار
سومین جلسه
کارگاه آگاهی های پیش از ازدواج
با حضور استاد معظم حجت الاسلام و المسلمین دکتر عباسی آغوی
زمان برگزاری : چهارشنبه / از ساعت 20:30 تا 21:30
مکان : حسینیه شهید همت
خوابگاه مدرسه تخصصی فقه امام کاظم علیه السلام